babka s citronem a mákem



babka s citronem a mákem

Tentokrát je zase stejný základ těsta, ale zase jiná náplň.
V těstě je o něco víc citronové kůry než normálně, takže hezky voní a má intenzivnější citronovou chuť. Náplň je maková s troškou kandované citronové kůry. Nejvíc nejlepší je na tom ten sirup (citron a med)- rozhodně ho nesmíš z receptu vynechat!
Vpodstatě to není žádný zázrak, žádné superpotraviny v tom nejsou, ale ve výsledku to chutná naprosto skvěle! A o to mi jde! Pochutnat si!




Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html


zdroj inspirace:
https://m.essen-und-trinken.de/rezepte/57488-rzpt-marzipanzopf

ingredience na babku (velikost formy 27x8x7,5 cm):
těsto:
125 ml mléka

       10 g droždí
       40 g krupicového cukru
       1 vajíčko
       275 g hladké mouky
       40 g měkkého másla
       špetka soli
       strouhaná kůra z 1 celého BIO citronu
náplň: 100 g mletého máku
       200 ml mléka
       70 g cukru
       20 g másla
       1 lžička vanilkového extraktu
       šťáva z 1/2 citronu
       3 lžíce rumu

       70 g kandované citronové kůry
 

sirup: 50 ml vody
       20 g cukru
       2 lžíce medu
       šťáva z 1/2 BIO citronu


postup:

těsto: Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 30°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s 1 lžicí cukru a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej odpočívat v ledničce 6 hodin nebo klidně i přes noc. Je lepší nechat kynout těsto v ledničce, protože pak se s ním líp pracuje (máslo ztuhne a při smotávání babky nedělá tolik práce).náplň: V rendlíku svař mléko, cukr, mák a vlastně všecky ostatní ingredience kromě kandované kůry na hustší kaši (vař aspoň 10 minut až mák změkne). Přidej kandovanou kůru zamíchej a nechej vychladnout.
sirup:
Svař vodu se zbytkem ingrediencí. Jakmile projde sirup varem, tak odstav z plotýnky.


kompletace:
Názorný postup s fotkama je dole.
Z těsta vyválej tenkou velkou placku asi 30x55 cm (čím větší, tím lepší a tím pádem se i víc náplně se do babky dostane). Placku potři náplní až skoro do krajů. Placku pevně zaroluj do válce a ten pak podélně rozřízni. Oba konce vzájemně překládej přes sebe tak, aby vznikla šroubovice s řezem vždycky nahoře. Takhle smotanou babku přenes do formy vystlanou pečícím papírem. Nechej ještě 1-2 hoďky kynout na teplém místě zakryté vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak upeč v troubě rozpálené na 175°C asi 45 minut. Hotovou upečenou babku vyndej z trouby a hned ju polej sirupem a pak nechej vychladnout na mřížce.
Krájej ju až po uplném vychladnutí, jinak se bude rozpadat! (Tohle mi příjde strašně pokrytecké tu psát, bo se tím stejně neřídím a ochutnávám ještě za tepla, kdy je to nejvíc nejlepší.)



Přeju dobrou chuť!

Iwet







fotopostup:
Rozválej těsto na co největší placku, mě to vyšlo na 35x55 cm. A měla by být co nejvíc pravoúhlá, ať je pak babka souměrná.

















Na placku nějak rovnoměrně rozetři náplň až skoro do krajů.

















Placku smotej a pořádně utahuj, ať se pak nerozjíždí a dobře se překládá.



















Válec podélně rozřízni ostrým nožem.



















Oba konce přes sebe překládej tak, aby vznikla šroubovice s řezem vždycky nahoře.


















Takhle nějak by to mohlo vypadat.






















Smotanou babku přenes do formy vystlané pečícím papíre.
Babku přykryj navlhčenou utěrkou a nech na teplém místě kynout 1-2 hodiny dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí dej do trouby rozpálené na 175°C a peč 45 minut ve spodní části trouby.













Hned po upečení polej babku sirupem a nechej vychladnout.
Vyndej babku z formy, aby se nezapařila.
























































































Komentáře

Oblíbené příspěvky