babka s Nutellou a lískáčema


babka s Nutellou a lískáčema

Tentokrát klasika - babka s Nutellou a lískáčema. Chutná dobře, ale ničím nepřekvapí, narozdíl od vanilkového karamelu nebo marcipánu s meruňkama.   
Takže pro milovníky klasiky je to přesně to pravé co jim nabídnout, pro zvědavé ochutnávače je to trochu nuda. Tím ale nechcu nijak shodit tuhle babku - je dobrá, dokonce moc dobrá! Jen já jsu remca vybíravá a nespokojená! :-)





Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html

zdroj inspirace:
https://m.essen-und-trinken.de/rezepte/57488-rzpt-marzipanzopf

ingredience na babku (velikost formy 27x8x7,5 cm):
těsto:
125 ml mléka

       10 g droždí
       40 g krupicového cukru
       1 vajíčko
       275 g hladké mouky
       40 g měkkého másla
       špetka soli
       špetka strouhaná kůry z BIO citronu
náplň: 250 g Nutelly
       85 g sekaných lískových ořechů (opražených a oloupaných)
 

sirup: 60 ml vody
       20 g cukru
       3 lžíce javorového sirupu

postup:

těsto: Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 30°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s 1 lžicí cukru a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej odpočívat v ledničce 6 hodin nebo klidně i přes noc. Je lepší nechat kynout těsto v ledničce, protože pak se s ním líp pracuje (máslo ztuhne a při smotávání babky nedělá tolik práce).
sirup:
Svař vodu s cukrem a javorovým sirupem. Jakmile projde sirup varem, tak odstav z plotýnky.


kompletace:
Názorný postup s fotkama je dole.
Z těsta vyválej tenkou velkou placku asi 35x55 cm (čím delší, tím lepší a tím pádem se i víc náplně se do babky dostane). Placku potři  Nutellou až skoro do krajů a posyp sekanýma lískáčema (část ořechů si nechej na posypání hotové babky). Placku pevně zaroluj do válce a ten pak podélně rozřízni. Oba konce vzájemně překládej přes sebe tak, aby vznikla šroubovice s řezem vždycky nahoře. Takhle smotanou babku přenes do formy vystlanou pečícím papírem. Posypej zbytkem oříšků. Nechej ještě 1-2 hoďky kynout na teplém místě zakryté vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak upeč v troubě rozpálené na 175°C asi 45 minut. Hotovou upečenou babku polej sirupem a nechej vychladnout na mřížce.
Krájej ju až po uplném vychladnutí, jinak se bude rozpadat!


Přeju dobrou chuť!

Iwet




 



 Z těsta vyválej co největší placku (tak přibližně 35x55 cm) a co nejvíc pravoúhlou.
 Placku potři Nutellou a posyp lískáčema. Oříšky ještě trochu zatlač do náplně.
 Placku pevně smotej do válce.
 Válec podélně rozřízni ostrým nožem. Oba konce překládej přes sebe tak, aby vznikla šroubovice s řezem vždycky nahoře.
 Takhle nějak přibližně vypadá smotaná babka.
Smotanou babku přenes do formy s pečícím papírem, zakryj vlhkou utěrkou nebo fresh fólií a nechej kynout hoďku až dvě na teplém místě dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Posypej zbytkem oříšků.
Pak upeč v troubě rozpálené na 175°C asi 45 minut.
Hned po upečení polej babku sirupem a pak nechej vychladnout na mřížce.
Krájej až po vychladnutí, jinak se bude babka rozpadat. Pokud ti až tak nezáleží na  estetickém dojmu, tak si dej ještě za tepla - teplá je totiž nejlepší!!! :-)

Komentáře

Oblíbené příspěvky