babka s vanilkovým karamelem a pekanama


babka s vanilkovým karamelem a pekanama

Povedla se mi upéct dost dobrá babka! Tentokrát v kombinaci karamel/vanilka/pekanové ořechy.
Recept na těsto je furt stejný, nezkouším už nic nového, tady ten je skvělý a není třeba nic měnit (dobře se zpracovává, dobře chutná a nevysychá hned na druhý den). 
Ale náplně střídám - pokaždé dělám uplně jinou. Tohle zkoušení a testování je prostě super! Člověk se nesmí bát udělat chybu, protože někdy zrovna z té chyby vyjde uplně parádní věc (a někdy uplný paskvil). Ale vždycky to člověka někam posune a něco se naučí.




Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html


zdroj inspirace:
https://m.essen-und-trinken.de/rezepte/57488-rzpt-marzipanzopf

ingredience na babku (velikost formy 27x8x7,5 cm):
těsto:
125 ml mléka

       10 g droždí
       40 g krupicového cukru
       1 vajíčko
       275 g hladké mouky
       40 g měkkého másla
       špetka soli
       špetka strouhaná kůry z BIO citronu
náplň: 170 g vanilkového karamelu*
       70 g měkkého másla
       70 g nasekaných pekanových ořechů

       2 velké lžíce vanilkového extraktu
sirup: 60 ml vody
       30 g cukru
       3 lžíce medu
*
odkaz na výrobu vlastního vanilkového karamelu je tu:

http://mysundayfeast.blogspot.com/2018/06/karamel-3x-jinak.htmlNebo můžeš použít jakýkoliv jiný karamel v roztíratelné konzistenci (nesmí téct ani křupat).

postup:

těsto: Nejdřív si nastartuj kvásek - ohřej mléko na teplotu kolem 30°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s 1 lžicí cukru a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo vlhkou utěrkou a nechej odpočívat v ledničce 6 hodin nebo klidně i přes noc. Je lepší nechat kynout těsto v ledničce, protože pak se s ním líp pracuje (máslo ztuhne a při smotávání babky nedělá tolik práce).
náplň: V misce rozmíchej karamel s máslem, pak přidej vanilkový extrakt a nakonec ořechy. Všechno důkladně promíchej.
sirup:
Svař vodu s cukrem a medem. Jakmile projde sirup varem, tak odstav z plotýnky.


kompletace:
Názorný postup s fotkama je dole.
Z těsta vyválej tenkou velkou placku asi 35x55 cm (čím delší, tím lepší a tím pádem se i víc náplně se do babky dostane). Placku potři náplní až skoro do krajů. Placku pevně zaroluj do válce a ten pak podélně rozřízni. Oba konce vzájemně překládej přes sebe tak, že vznikne šroubovice s řezem vždycky nahoře. Takhle smotanou babku přenes do formy vystlanou pečícím papírem a nechej ještě 1-2 hoďky kynout na teplém místě zakryté vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak upeč v troubě rozpálené na 175°C asi 45 minut. Hotovou upečenou babku vyndej z trouby a hned ji polej sirupem a nechej vychladnout na mřížce.
Krájej ju až po uplném vychladnutí, jinak se bude rozpadat!


Přeju dobrou chuť!

Iwet

 


Z těsta vyválej co největší placku (tak plus mínus 35x55 cm) a co nejvíc pravoúhlou.


 Placku potři náplní.


 Placku s náplní pevně zaroluj.


 Zarolovanou placku podélně rozřízni ostrým nožem.


 Oba konce překládej přes sebe, aby vznikla šroubovice. Řez musí být vždycky nahoře.


 Takhle nějak vypadá smotaná babka.


 Babku opatrně přenes do pekáčku vystlaného pečícím papírem a přikryj sáčkem nebo utěrkou, aby nevysychala. Nechej vykynout na teplém místě hoďku až dvě dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynutou babku dej do trouby rozpálené na 175°C a peč 45 minut. Hned po upečení polej babku sirupem. Pak ju nechej vychladnout na mřížce.
Krájej až po vychladnutí, jinak na řezu bude rozplizlá a bude se rozpadat. Ale pokud neva nedokonalý estetický dojem, tak babka za tepla je výborná (neodolala jsem a tak to vím z vlastní zkušenosti). :-)





Komentáře

Oblíbené příspěvky