rohlíky




rohlíky


Konečně jsem pochopila proč pamětníci starých dobrých časů pějí ódy na rohlíky, které se kdysi pekly.
Poctivě upečené rohlíky jsou fakt krásně křupavé (bez toho aniž by se vydrolila na zem půlka rohlíku po jednom kousnutí), vláčné uvnitř a moc dobré.
Možná jsu lehce ovlivněná konzumací rohlíků na snídani po příšerné noci, kdy bych snědla asi aj čínskou polévku z pytlíku (nikdy jsem ju nejedla, ale je to pro mě nejhlubší kulinářské dno). A navíc ... rohlíky byly čerstvě vytažené z trouby a ještě za tepla šly na stůl. Fakt dobrota! Doporučuju aspoň jednou v životě zkusit.



Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html

Zkombinovala jsem dva recepty - od Pana Cuketky a z Kuchařky pro dceru. Oba recepty mají něco a dohromady jsou perfektní (hodnoceno naprosto subjektivně). A rozhodně má smysl si oba pročíst, než se pustíš do výroby vlastních rohlíků. Třeba už jen kvůli videu, kde je ukázané jak rohlík smotat. Žádná věda to není, ale je lepší to vidět.

zdroj receptu:
https://www.kucharkaprodceru.cz/domaci-rohliky-recept/

https://recepty.cuketka.cz/rohliky/

ingredience
* na 12 rohlíků:
300 g vody

5 g cukru (1 lžička)
21 g kvasnic

500 g hladké mouky (dávám půl na půl špaldu a pšenici)
60 g oleje
8 g soli* (1 vrchovatá lžička)

voda na pošplíchání a mák/hrubozrnná sůl/kmín na posypání

* důležité poznámky k ingrediencím:
1. voda - nedávej místo ní mléko, jinak budou rohlíky chutnat jako buchta (až moc jemná střídka, kůrka málo křupavá, chuť spíš typická na buchty)
2. cukr - pokud nechceš dávat cukr, můžeš vyměnit za lžičku medu nebo nedávej vůbec nic a bude to uplně v cajku
3. kvasnice - použila jsem čerstvé v kostce (se sušenýma kvasnicema nemám moc zkušeností)
4. olej - používím slunečnicový - je chuťově neutrální, nepoužívej máslo - byla by z rohlíků buchta, prý je dobré ještě sádlo
5. sůl - když dáš 5 gramů, tak rohlíky budou sice trošku zdravější, ale bez chuti, víc jak 10 gramů nedávej

postup:

Takže klasika kynuté těsto - nazačátek nastartuj kvásek. Ohřej vodu na teplotu kolem 30°C (nesmí být horká, jinak zabije kvasninky). Vodu smíchej s 1 lžičkou cukru a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s vodou a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit na hladině vody ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií a nechej odpočívat na teplém místě 1 hoďku.
Až těsto vykyne - zdvojnásobí svůj objem, tak ho vyklop na vál, rozděl pomocí váhy na 12 kousků (vyjde to přibližně na 74g/kus), každý kus pořádně propracuj a vykoulej kuličku. nech 5 minut pod fresh fólií odpočívat, aby se uvolnil lepek a pak šlo těsto dobře rozválet. Po odpočinku každý kousek těsta rozválej na trojúhelník se základnou asi 15 cm a odvěsnama asi 18 cm. Od té základny pak smotej rohlík směrem ke špici. Špici schovej dospod rohlíku, aby se nerozmotával při kynutí a nedeformoval tvar. Ještě rohlík pořádně poválej ve směru motání,
aby se vrstvy těsta slepily (neboj se trošku přitlačit).
Smotané rohlíky vyskládej na plech vystlaný pečícím papírem (smotaná špička musí být furt dole!) a nechej kynout zakryté fresh fólií při pokojové teplotě tak půl až tři čtvrtě hoďky.
Před tím, než plech s rohlíkama strčíš do trouby, tak je trošku postříkej vodou z rozprašovače. Můžeš ještě posypat mákem, solí nebo nějakýma semínkama.

Upeč na 230°C asi 12 minut (prostě až budou mít tu správnou barvu, tak vytahuj z trouby). (Zkoušela jsem je péct na 180°C a byly pak tvrdé jak šutr!)
Pak nechej vychladnout na mřížce... obecný postup... blablabla! Prostě když můžeš, tak to sněz za tepla a kašli na chladnutí! :-) Nejlepší jsou čerstvé. Pokud jich máš moc, tak ideálně se s někým rozděl... třeba se sousedama! ;-) Ale když ti nějaké rohlíky ze snídaně zbydou, tak je nedávej labutím, aj druhý den jsou dobře jedlé (mám to vyzkoušené).

Druhá možnost jak motat rohlíky rychleji a efektivněji je: až těsto vykyne, tak ho vyklop na vál, rozděl na třetiny a z každé části rozválej kruh tlustý asi 0,4 cm. Každý kruh rozděl na 4 části (jako pizzu).
Trojůhelníky těsta smotej od nejširší části ke špici. Špička těsta musí být nakonec vespod, aby se rohlík při kynutí a pečení nerozmotal.  

Další možností jak udělat pečivo je "Miky". Naše mláďata tomu tak říkají. Těsto rozděl na 12 ks jako na rohlíky. A každou část ještě rozděl na třetiny. Z těch vykoulej kuličky a polož je k sobě. Bude z toho trojlístek nebo taky Miky.




A tady ještě klasika rohlíky.






Tady ty rohlíky jsem pekla kdysi dávno, ale chcu si je tu nechat, abych viděla tu změnu ve stylu focení.


 


chcu ještě vyzkoušet:
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3541

Komentáře

Oblíbené příspěvky