podmáslové osmičky


podmáslové osmičky

Díky podmáslí jsou osmičky jemnější a o hodně měkší jak klasické rohlíky.

U těsta na rohlíky jsem si říkala, že 300g vody je celkem dost. Ale bez problému se vstřebala a vyšlo hladké a nelepivé těsto. Ale že by těsto vstřebalo 400 g tekutiny, tak to mě fakt překvapilo. Dalo to trochu víc práce, ale nakonec se povedlo. Kdyby ti to nešlo zpracovat do nelepivého těsta, tak přisyp lžíci nebo dvě mouky. Každá mouka totiž jinak nasává vodu.




Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html


zdroj inspirace:

http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3541

ingredience na 14 ks:
300 ml podmáslí
5 g cukru (1 lžička)
20 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
150 g špaldové hladké mouky
120 g celozrnné špaldové mouky
250 g pšeničné hladké mouky
50 ml oleje
9 g soli
zápara: 50 g semínek (slunečnice, len)
        25 g ovesných vloček s vlákninou
        100 g vařící vody


postup:

Nejdřív si udělej záparu - do misky nalej vařící vodu, nasyp semínka a ovesné vločky. Proíchej to a nechej vychladnout.

A teďka zpracuj těsto - nazačátek nastartuj kvásek.
Ohřej podmáslí na teplotu kolem 30-35°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasninky). Podmáslí smíchej s cukrem a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit na hladině ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí a vchladlou záparu. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií a nechej odpočívat na teplém místě 1,5-2 hoďky.
Až těsto vykyne - zdvojnásobí svůj objem, tak ho vyklop na vál, rozděl na 14 stejných částí pomocí váhy (vychází to na 75 g).
Z každého kousku vyválej kuličku. Uprostřed kuličy udělej díru a postupně ji zvětšuj až budeššš mít hada dossst dlouhého, tak ho ssslož na půl a sssmotej jako když chceš ždímat prádlo - prva do osmičky a pak ještě jednou.
Hotové smotané osmičky naskládej na plech, potři vodou, můžeš ještě posypat semínkama a dej na půl hoďky kynout. Já dávám kynout do trouby (na dno trouby pekáček s vařící vodou - udělá páru, vlhkost aj správnou teplotu).
Vykynuté osmičky peč tak 15-20 minut na 180°C (koukej na barvu - až budou do zlatova, ta je upečeno).
Obecně rozšířený doporučovaný postup je nechat vychladnout... blabla
bla! Prostě když můžeš, tak to sněz za tepla a kašli na chladnutí! :-) Nejlepší jsou čerstvé. Pokud jich máš moc, tak se s někým rozděl... třeba se sousedama. ;-) Když ti nějaké osmičky ze snídaně zbydou, tak je nedávej labutím, aj druhý den jsou dobře jedlé. Trvanlivost strašně moc záleží na podmínkách skladování. 




Přeju ať se povedou upéct a dobrou chuť!


Iwet


 



chcu ještě vyzkoušet:
http://www.michaelarau-dobrouchut.eu/2016/07/houska-z-jednoho-pramene.html
...nebo spíš asi všecko pečivo z toho blogu:
http://www.michaelarau-dobrouchut.eu/p/chleb-pecivo.html




fotopostup:

 Těsto rozděl na 14 stejných částí pomocí váhy.
Z každé části vyválej kuličku.

 Uprostřed kuličky udělej díru.
 Díru postupně zvětšuj. 
Až bude had dostatečně velký/dlouhý, tak ho smotej/zkruť do osmičky (jako když ždímáš prádlo).
 A pak ještě jednou zakroutit. A je to!
Hotové osmičky naskládej na plech vystlaný pečícím papírem, potři vodou a posyp semínkama. 
Osmičky peč na 180°C asi 15 minut, nebo dokud nebudou mít tu správnou barvu.
Po upečení sněz. Na nic nečekej. Teplé jsou nejlepší. Druhý den jsou sice taky dobře jedlé, ale co můžeš sníst dneska, nenechávej na zítra. ...nebo tak nějak to je, že? 

Komentáře

Oblíbené příspěvky