pomerančový uzel






pomerančový uzel


Sedíme s Tomem v kuchyni a já zadělávám na tuhle dobrotu...
já: Hele, Tome, čuchni, voní to jako Vánoce! (naprosto nadšeně)
Tom: Hmmm... (naprosto neutrálně). Dalas tam kandované ovoce?
já: Ještě ne, ale dám.
Tom: Tak ho tam ani nedávej. Co kdybys to zkusila jen tak načisto?
já: Hmmm. (zklamaně)
...po chvilce...
Tom: a musí být všechny uzly posypané mákem?
já: nemusí, ale je to hezčí a lepší.
Tom: Tak jeden nechej bez máku. (prostě Keep it simple! chápeš?)

... z toho plyne, že každý má rád něco jiného. Takže pro mě by mohl být tenhle uzel klidně aj s kandovaným pomerančem, trochou sekaných mandlí a panákem Cointreau, ale někdo je klasik a chce rači uplně čistou základní chuť bez dalších přísad.

...nejspíš na Vánoce budem mít 2 vánočky - jednu klasicky českou a druhou nějaký hokus pokus.



Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html

zdroj inspirace:

http://mynameisyeh.com/mynameisyeh/2018/8/orange-juice-challah

ingredience na 4 uzly:
těsto: 100 g teplého mléka (okolo 30-35°C)
       85 g krupicového cukru
       10 g čerstvého droždí (1/4 kostky)*
       100 g čerstvé pomerančové šťávy (asi 1 velký pomeranč)
       400 g hladké mouky (dala jsem 200 pšenice a 200 špaldy)
       1 vajíčko
       80 g roztopeného másla
       špetka soli
       1 lžička vanil. extraktu nebo semínka z 1/2 vanil. lusku
       strouhaná kůra z 1/2 pomeranče
na dokončení: 1 vajíčko na potření
              1 lžička máku na posypání

... a když budeš mít možnost, tak přidej ještě 50 g kandované pomerančové kůry, 50 g sekaných mandlí a panáka Cointreau nebo GranMarnier ;-)

* droždí - 10 g stačí. Sice těsto trochu líně kyne, ale nakonec to fakt dotáhne na krásný načechraný hedvábně jenmý bochánek. Pokud tomu moc nevěříš, tak klidně dej těch 20 g droždí jak se klasicky dává na půl kila mouky.
 pomerančová šťáva - pokud dáš čerstvou pšťávu, tak je cukru je akorát. Když dáš džus z krabice, tak uber trochu cukru.

postup:
Nejdřív nechej vzejít kvásek - do misky dej 1 lžíci cukru (z těch celkových 85 g), rozdrob do toho droždí a zalej teplým mlékem. N
ech  to tak 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit na hladině mléka ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo utěrkou a nechej odpočívat na teplém místě 2 hoďky.
Až těsto vykyne - zdvojnásobí svůj objem, tak ho vyklop na vál, rozděl pomocí váhy na čtvrtiny. Každou část rozděl znova na čtvrtiny a vyválej z těch čtyřech kousků válce o délce asi 15 cm. Smotej válce dohromady (fotky jsou dole), potři rozšlehaným vajíčkem a posyp mákem.
Dej na půl hoďky kynout (já dala uzlíky
na vykynutí do trouby a na dno jsem dala malý pekáček s vařící vodou - voda udělá správnou vlhkost aj teplotu a nemusí se zakrývat fólií a těsto fakt krásně a rychle vykyne.
Peč v troubě na 180°C asi 15-20 minut, nebo až budou mít uzly správnou hnědou barvu.
Po upečení hned sněz. Když ne hned, tak do 24 hodin. Delší trvanlivost jsem ještě nezkoušela, bo jsme to snědli nebo rozdali sousedům.



Přeju dobrou chuť!


Iwet


...a příště chcu zkusit mandlovou verzi s marcipánem a panákem Amaretta. Nebo že by rači sušené višně naložené v Griotce? Nebo vaječný koňak? No, nevim co dřív, ale snad mi aspoň něco projde!








fotopostup:




Vypracuj těsto a nech ho 2 hoďky vykynout zakryté pod fresh fólií někde na teplém místě.
(skvělou vychytávku má na tohle Tescoma - mísa na kynutí se spodním ohřevem). Když máš plnou kuchyň krámů a už se ti tam nic nevejde, tak improvizuj a nalej horkou vodu do keramické misky. Na misku s vodou postav misku s těstem a nechej kynout. Je to fakt paráda! I v studených měsících těsto krásně kyne!
Po vykynutí rozděl těsto na 4 stejné části - vychází to tak plus mínus na 200g.

 Každou část zase rozděl na čtvrtiny. Tentokrát už stačí rozdělovat jen od oka.
 Vyválej hady o délce přibližně 15 cm.
Poskládej hady - dva zůstanou dole, dva je budou uprostřed kolmo křížit.
A teď hady poskládej stylem - jedna dole, jedna nahoře.
Tohle se už špatně popisuje. Prostě to dál skládej podle obrázků.

Vždycky dva konce zamotej a pořádně zmáčkni k sobě, aby se nerozpojily při kynutí.


Tady se koukáš na lícní stranu.

Otoč konce do rubní strany a spoj je zase všecky a pořádně je zmáčkni k sobě.
Otoč uzel na lícní stranu a pěkně ho urovnej. Konce zůstanou dole skované.
Uzly naskládej na plech vystlaný pečícím papírem, potři rozšlehaným vajíčkem a posyp mákem.
Nechej vykynout tak půl hoďky.
Pak upeč na 180°C tak 15 minut. Nebo koukej na barvu. Nebo uplně nejlíp se řiď zkušenostma s vlastní troubou.

Komentáře

Oblíbené příspěvky