špaldové housky s celozrnnou moukou


špaldové housky s celozrnnou moukou

Vycházela jsem z předchozího receptu na rohlíky. Jen jsem vyměnila část pšeničné mouky za špaldovou hladkou a celozrnnou a přidala semínka.




Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html


zdroj inspirace:

https://recepty.cuketka.cz/rohliky/

ingredience na 12 housek:

320 g vody
5 g cukru

20 g čerstvého droždí
200 g špaldové hladké mouky
130 g celozrnné špaldové mouky

170 g pšeničné hladké mouky

50 g oleje
45 g semínek (půl na půl len a slunečnice)
9 g soli


postup:

Takže klasika kynuté těsto - nazačátek nastartuj kvásek. Ohřej vodu na teplotu kolem 30-35°C (nesmí být horká, jinak zabije kvasninky). Vodu smíchej s cukrem a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s vodou a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit na hladině vody ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií a nechej odpočívat na teplém místě 1,5-2 hoďky.
Až těsto vykyne - zdvojnásobí svůj objem, tak ho vyklop na vál, rozděl na 12 stejných částí pomocí váhy (vychází to na 75-80 g).
Z každého kousku vyválej hada přibližně 25-30 cm dlouhého. Hada zauzluj - nejdřív udělej uplně nejobyčejnější suk a pak delší konec ještě jednou protáhni dírou uprostřed. Oba konce hada stiskni pořádně k sobě a urovnej tak, aby spoj byl vespod housky.
Hotové housky vyskládej na plech, potři vodou, můžeš ještě posypat semínkama a dej na půl hoďky kynout. Já dávám kynout do trouby (na dno trouby pekáček s vařící vodou - udělá páru, vlhkost aj správnou teplotu).
Vykynuté housky peč tak 15-20 minut na 180°C (koukej na barvu housek - až bude do zlatova, ta je upečeno).
Obecně rozšířený doporučovaný postup je nechat vychladnout... blablabla! Prostě když můžeš, tak to sněz za tepla a kašli na chladnutí! :-) Nejlepší jsou čerstvé. Pokud jich máš moc, tak se s někým rozděl... třeba se sousedama. ;-) Když ti nějaké housky ze snídaně zbydou, tak je nedávej labutím, aj druhý den jsou dobře jedlé (mám to vyzkoušené), třetí den se ještě taky jakštakš dají. Ale pak už moc ne - už jsou tak na strouhanku nebo těm labutím. :-) Trvanlivost strašně moc záleží na podmínkách skladování. 




Přeju ať se povedou upéct a dobrou chuť!


Iwet



a někdy příště chcu zkusit:
http://blog.kitchenaid.cz/archiv/3444

Komentáře

Oblíbené příspěvky