grissini




grissini

Nenáročné a vděčné pohoštění na oslavu - s nějakým dipem, olivama, prošutem...
Jen tak na křoupání...
Do auta, když potřebuješ mláděti zacpat pusu...
Na zahnání chuti na "něco"...
Jako jedlý dárek...


 


Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html

zdroj inspirace:

http://www.smoothcooking.cz/2018/11/rozmarynove-grissini-italske-tycinky.html

ingredience:
155 g vody
10 g čerstvých kvasnic
1/2 lžičky cukru
250 g hladké mouky
3 g soli
1 lžíce sušených provensálskýc bylinek (nebo jakýchkoli jiných)
10 g olivového oleje

postup:
Nejdřív nastartuj kásek - ohřej vodu na 30-35°C. Do mísy rozdrob kvasnice a nasyp cukr. Přilej vodu a nechej 10-15 minut stát. Kvasnice začnou pracovat, množit se, bublat...
Pak přidej zbytek ingrediencí a hnětej dokud nebudeš mít krásně hladké trochu tužší těsto (mě to trvá tak 15-20 minut ruční práce).
Těsto zakryj fresh fólií a nechej vykynout hoďku až dvě na teplém místě (dokud nezdvojnásobí objem).
Vykynuté těsto rozválej na placku tlustou tak 5-7 mm. Nakrájej ju na pásky 5-7 mm široké. Pásky naskládej v 2 cm rozestupech na plech a zase nech kynout - teď už jen půl hoďky. Pak je dej upéct na 190°C asi 15 minut. Čas je orientační - hlídej si barvu - až bude "zlatavě hnědá" tak je hotovo a vytahuj z trouby. Po upečení nechej vychladnout na mřížce.
Skladuj ve vzduchotěsné nádobě. Vydrží tam aj měsíc, pokud se dřív nesní.

Hospodské tyčinky se dají udělat na stejném základu, jen tuk a koření je odlišné.
ingredience: 155 g vody, 10 g kvasnic, 1/2 lžičky cukru, 250 g hladké mouky (pšenici můžeš kombinovat aj se špaldou), 4 g soli, 1 lžíce kmínu, 25 g sádla.
postup: uplně stejný jako nahoře grissini
Tyčinky ještě před upečením můžeš posypat hrubozrnnou solí a kmínem. Ale já to nedělám, bo to tam nemám ráda a stejně to vždycky odrbu, než to sním.



Přeju dobrou chuť.

Iwet






další zajímavé odkazy na podobné křupáky:
http://cuocadolce.blogspot.com/2012/01/grissini-vasen-italskych-kralu.html
https://www.epicurious.com/recipes/food/views/grissini-240244
https://www.jocooks.com/recipes/bread-sticks-grissini/

https://www.jaktak.cz/jak-upect-prave-hospodske-tycky-recept.html

Komentáře

Oblíbené příspěvky