tvarohový závin



tvarohový závin

V Lidlu mají dobrý závin (asi nejvíc nejlepší co se dá sehnat v supráčích). Mají dobře udělané těsto - takové jemné a vláčné (případné éčka a podobné pomocníčky rači neřeším).
Tak jsem zkusila upéct moji verzi toho jejich tvarohového (protože tvarohový závin jsem ještě nepekla a taky proto, že tvarohový je po upečení vláčný už jen díky tvarohu - prostě není možné udělat paskvil). A celkem se povedlo. Na druhý pokus. Ten první byl skoro dobrý (jen jsme dala málo náplně, málo cukru, špatně zabalila, ale jinak to bylo dobré).


 


Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html


info k použitým ingrediencím:

TVAROH jsem použila dva druhy - ve vaničce a v alobalu - oba mají své pro a proti.
Ve vaničce je krásně jemný a krémový, ale tekutý.
V alobalu je krásně tuhý, tvarově stálý, ale hrudkovatý.
Tak jsem dala oba, mixla je dohromady a měla to nejlepší z oboch.
Když dáš samotný tvaroh v alobalu, tak neuděláš chybu. Kdežto když dáš jen vaničkový, ta se náplň rozteče. A to fakt nechceš!
Jestli dáš tučný nebo odtučněný tvaroh, je to celkem fuk. Já volím kompromis - polotučný. Rači tam trochu toho tučíku dám, ať si pochutnám.
VANILKOVÝ PUDINK do náplně použij jen v případě největší nouze, když nemáš škrob a vanilku. Vybírej nějaký fakt dobrý, chuťově věrohodný. Zkoušela jsem variantu s pudinkem aj se škrobem a chuťově je pudink dost bída oproti škrobu a vanilce.

ingredience na 2 záviny:
těsto: 120 ml mléka
      
       10 g čerstvých kvasnic (1/4 kostky)
       30 g cukru
       250 g hladké mouky
       1 malé vajíčko (nebo jen žloutek z velkého vajíčka)
       30 g másla pokojové teploty
       špetka soli
       špetka strouhané citronové kůry
náplň: 500 g tvarohu (1 z vaničky a 1 z alobalu)
       100 g cukru
       30 g kukuřičného škrobu (nebo 1 vanilkový pudink)
       1 lžička vanilkového extraktu
       1 vajíčko
na dokončení: 20 g másla

postup:
těsto: Zadělej kvásek - ohřej mléko na 30°C, přihoď do něho lžičku cukru a rozdrob kvasnice. Nech to tak 10-15 minut stát. Kvasikny se začnou množit, budou dělat ostrůvky na hladině a bude tam budlat plyn.
Do toho pak přidej mouku, zbytek cukru, vajíčko, sůl a citrokůru. Pěkně to prohnětej až bude těsto hladké, tak přihoď ještě máslo. Zezačátku to bude vypadat jako omyl, ale pokračuj v hnětení a ono se to spraví. A to tak, že nakonec bude těsto jemné, hladké a vláčné.
Zakryj misku s těstem fresh fólií a dej na hoďku až dvě kynout (zdvojnásobit objem).
náplň: Zatímco budeš čekat až vykyne těsto, tak si udělej náplň. Do misky nasyp cukr a pudink a vyklepni k tomu vyjíčko. Promíchej. Pridej ještě tvaroh a mixni to tyčovým mixérem (aby se rozsekaly hrudky v tvarohu).
Ještě si připrav plech na pečení - vymaž nebo vystel pečícím papírem. A ještě rozehřej máslo na potření závinu. A ještě rozehřej troubu na 180°C. 

kompletace:
Fotopostup je uplně dole.
Těsto a náplň si rozděl na poloviny.
Vem jednu část těsta a rozválej ju na tenkou obdelníkovou placku asi 35 x 20 cm. Doprostřed po délce dej jednu část náplně. Na začátku a na konci placky nech asi 3 cm bez náplně. A teď na okraje těsta (zprava i zleva), které se budou přehýbat přes náplň udělej zářezy asi 5 cm dovnitř a asi 2 cm od sebe (jako hřeben).
Spletení je už easy - přehni prázdé těsto na začátku a nakonci přes náplň, aby nevytekla (je sice hustá a drží tvar, ale co kdyby...). A teď na střídačku dávej pramen z pravé strany nalevo a z leva do prava. Hotovo. Nechej vykynout půl hoďky, potři roztopeným máslem a pak upeč na 180°C asi 20 minut. Po upečení potři zbytkem roztopeného másla (jako fakt to udělej - závin vydrží dýl jako nový. jednoduchá, ale dobrá finta.) a nechej vychladnout a pak to nakrájej. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že když se krájí závin za tepla, tak... je NEJLEPŠÍÍÍ!... ,tak se blbě krájí... jsem pochopitelně chtěla napsat.



Přeju dobrou chuť, ať už budeš jíst za tepla, nebo si počkáš až vychladne.


Iwet




 



Těsto rozděl na půlky.
Rozválej  na tenkou placku asi 35x25 cm.
Do prostřední třetiny těsta dej po délce půlku náplně. Náplň nedávej až do krajů, nech tak 3 cm volné.

Na okrajích těsta udělej zářezy asi 5 cm dlouhé a 2 cm od sebe (na obrázku je to trochu malo naříznuté a na pravé straně jsem udělala míň zářezů jak vlevo, prostě jsem nepočítala, no aj to se stává)
Kraje na začátku a na konci, co jsou bez náplně, přelož přes náplň, aby nevytekla.
A teď překládej nařezané prameny z prava do leva, z leva do prava.. Vždycky na střídačku - pravá do leva, levá do prava. Easy. Za chvilinku je hotovo.
Po zapletení obou závinů je dej na plech, nechej půl hoďky vykynout, potři rozpuštěným máslem a upeč na 180°C asi 20 minut.Po upečení nech vychladnout.

Tady jde dobře vidět jak hodně jsem nařízla těsto - ten úzký cikcak vprostřed je naříznutý málo (jen asi 2-3 cm) kdežto ten široký cikcak je naříznutý těch 5 cm.

Komentáře

Oblíbené příspěvky