vánoční hvězda



vánoční hězda

Koho už omrzela vánoční klasika, tak může zkusit trochu poladit tvar a náplň a zkusit třeba něco takovéhohle.
Je to spíš záležitost na efekt, než že by to bylo nějak chuťově výrazně lepší než babka nebo závin. Jen prostě konzumenti když tohle uvidí, tak si sednou na zadeka řeknou: "Wow, to je hezké, ale muselo to dát práce, co? " A přitom to není nic jiného jak trochu jinak zamotaný závin. A ne, není to složité na výrobu, ale zase to není uplně easy jako klasika závin.



 

 
inspirace:


Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html


zdroj inspirace:

časopis Apetit, prosinec 2018, str. 88

ingredience na hvězdu asi 30 cm v průměru:
těsto: 250 ml mléka
       20 g čerstvého droždí
       50 g cukru
       450-500 g hladké mouky (podle velikosti vajíček)
       1 vajíčko
       1 žloutek
       60 g roztopeného másla
       špetka soli
náplň: 100 g čokolády 50%
       40 g ckuru
       15 g kakaa
       30 g másla pokojové teploty
      
postup:
těsto: Je to klasické kynuté těsto. Takže zadělej kvásek - ohřej mléko na 30-35°C. Do misky rozdrob kvasnice, přihoď lžičku cukru (z celkových 50ti gramů) a zalej ohřátým mlékem. Nechej asi 10-15 minut stát - kvasnice začnou pracovat - vytvoří se na hladině ostrůvky a budou bublat/vypoštět bublinky plynu.
Pak můžeš přihodit zbytek ingrediencí a vymíchat hladké trochu lepivé těsto. Zabere to tak 15-20 minut pořádného ručního hnětení. Ale stojí to za to. Pokud to neodflákneš, tak těsto bude fakt krásně hladké a jemné. Když by se moc lepilo, tak na to je v receptu těch 50 g mouky rozptyl - přisyp lžíci a hnětej.
Hotové těsto přikryj fresh fólií a nechej v teple hoďku až dvě kynout. Mělo by zdvojnásobit objem.
náplň: Roztop čokoládu a přimíchej do ní cukr, kakao a máslo.

dokončení (fotopostup je dole):
1. Rozdělit - těsto rozděl na 4 stejné části pomocí váhy. Z každé části vyválej kruh (stačí plus mínus tvar kruhu, nemusí to být na milimetry přesně).
1. Seskládat - všecko seskládej na sebe. Na pečící papír polož 1. těsto, napatlej třetinou náplně, překryj těstem, napatlej náplní, těsto, náplň, těsto. Prostě střídej těsto s náplní.
2. Rozřezat - postav doprostřed kruhu skleničku s průměrem asi 5 cm. Otiskni ji tam a dej pryč. A teď rozkrájej těsto na 16 částí, ale místo uprostřed, kde je obtisknutá sklenička se nesmí rozkrájet. Nejdřív na 4 části, pak na 8 a pak na 16. Prostě vždycky rozpůlit. Dobře se to "krájí" řezačkou na pizzu, nůžkama nebo hooodně ostrým nožem.
3. Zamotat - vždycky dva sousední paprsky zakruť směrem od sebe aspoň 2x-3x. Konce přimáčkni k sobě. Takhle zamotej všecky paprsky.
4. Vykynout - hotovou hvězdu dej kynout na teplé místo, zakryj fresh fólií.
5. Napatlej rozšlehaným vajíčkem.
6. Upeč na 180°C asi 25-30 minut a nech vychladnout na mřížce.

 


 Rozválej těsto na placku tvaru kruhu. Polož ho na pečící papír (bude pak potřeba na přenesení hvězdy na plech).
Placku potři 1/3 náplně. Zakryj další plackou, potři náplní, dávej těsto, náplň a nakonec těsto. 
Doprostřed navrch polož skleničku s průměrem asi 5 cm a obtiskni ji. 
Těsto nařež na čtvrtiny, ale místo kde je obtisknutá sklenička nesmíš prořezat!
Pokračuj v krájení - každou čtvrtku zase rozděl na polovinu. Vznikne 8 paprsků.
A naposledy - rozřež osminy zase na poloviny a vznikne 16 paprsků.
Vezmi dva paprsky a zakruť je 2x-3x směrem od sebe. Konce na plocho pevně přitiskni k sobě.
Zamotej všecky paprsky. Konce pořádně přitiskni k sobě. Hotovou hvězdu přenes na pečícím papíře na plech a nechej kynout někde v teple pod fresh fólií asi půl hodiny. Pak potři rozšlehaným vajíčkem a dej péct do trouby rozpálené na 180°C asi na 25-30 minut. Po upečení sundej z plechu (aby se hvězdě nezapařil spodek) a nechej vychladnout na mřížce.

Komentáře

Oblíbené příspěvky