brioche chinois



brioche chinoise

Tohle bych asi nevyzkoušela, nebýt Tomovy sestry Marti. Díky za typ!

Má to sice hezký název, ale jsou to "obyčejné" šneky plněné vanilkovým pudinkem... tak nějak trochu zjednodušeně.
Pro milovníky pudinku dobrý mls. Já ale ty pudinkové koláče moc nemusim. Ani Pastel de nata v Lisabonu mi nechutnaly. 
Takže pro příště vyměním náplň za nějakou jinou. Ořechy, povidla nebo mák budou fungovat stejně dobře. Nebo žeby lemon curd?





Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html

zdroj receptu:

https://couleurdevie.wordpress.com/2008/05/31/chinois-brioche-fourree-creme-patissiere/

ingredience na briošku 25 cm v průměru:
těsto: 100 ml mléka
       50 g cukru
       15 g čerstvých kvasnic
       2 velké vajíčka
       90 g másla pokojové teploty
       400 g hladké mouky
       špetka soli
krém: 400 ml mléka
      85 g cukru
      40 g hladké mouky
      3 žloutky
      1 lžička vanilkového extraktu nebo 1/2 lusku vanilky
na dokončení: 1 vajíčko

postup:
těsto: Mléko ohřej na teplotu okolo 30°C. Do mísy nasyp lžičku cukru a rozdrob kvasnice. Zalej to mlékem a nech to stát asi 10 minut až kvasnice vytvoří na hladině ostrůvky.
Do zadělaného kvásku přidej všechny ostatní ingredience a vymíchej těsto. Mělo by být hladké, nelepivé a konzistencí trošku tužší jak třeba těsto na babku. Hotové těsto zakryj potravinovou fólií a nechej hoďku až dvě kynout na teplém místě až zdvojnásobí objem.
krém: Do rendlíku nalej mléko a vanilkový extrakt a ohřívej ho na plotně. V misce rozmíchej žloutky s cukrem a moukou. Až bude mléko horké, tak ho po troškách přilévej ke žloutkové směsi a pořádně míchej. Mléko by nemělo vařit, jinak se žloutky zgrcnou a krém nebude hladký (trochu se to dá napravit tyčovým mixérem nebo jemným sítkem - z vlastní zkušenosti). Až bude aspoň polovina mléka rozmíchaná s žloutkovou směsí, tak zase všecko slij do rendlíku s mlékem a míchej a zahřívej do zhoustnutí. Pak nechej zchladnout.

kompletace:
Názorný postup s fotkama je dole.
Vykynuté těsto rozděl na dvě části - menší část asi 120 g těsta rozválej na kruh o průměru 25 cm. Tím vystel dno formy (je to proto, aby krém při pečení nevytekl a nepřipálil se na dně). Zbytek těsta, asi 640 g, rozválej na obdelník plus mínus 50x35 cm. Ten rovnoměrně potři zchladlým pudinkovým krémem. Těsto smotej, takže vznikne hadice dlouhá asi 50 cm. Tu si rozměř a nakrájej na 5 cm dílky. Dílky poskládej do formy řeznou stranou dolu. Nechej šnekům dost prostoru, ještě nakynou. Kynout by měly pod potravinovou fólií, někde hezky v teple tak hoďku. Po vykynutí potři šneky zvrchu rozšlehaným vajíkem a dej péct na 180°C asi 30 minut. Záleží jak hodně nakynou (vyšší šneci třeba 5-6 cm na výšku trvají dýl propéct, nižší šneci třeba 4 cm se upečou aj za 25 minut).
Po upečení nechej vychladnout na mřížce.
Sněz je ještě za čerstva, klidně i teplé. Druhý den ztrácí na lahodnosti.
Můžeš je ještě pocákat cukrovým sirupem, ale je to zbytečné. Jsou dost sladké a dobré aj bez toho. A kvůli estetice bych to tam taky nedávala. To už rači posypat perlovým cukrem.


Přeju dobrou chuť.


Iwet

   
      

 
 




fotopostup:

Těsto rozděl na 2 části - asi 120 g si odděl a vyválej tenkou placku. Tou vystel dno dortové formy o průměru 25 cm. Formu ještě předtím můžeš vystlat pečícím papírem.
Zbytek těsta rozválej na obdélník 55x35 cm. Snaž se, aby byl fakt všude stejně tlustý a co nejvíc pravoúhlý.
Na placku rovnoměrně natři vanilkový krém.
 Placku smotej.
Smotaného hada si rozměř na asi 5 cm široké kousky. Nakrájej hada.
Jednotlivé kousky hada naskládej do formy řezem dolu. Skládej je tak, aby měli trochu odstup, ještě nakynou.Šev malých háďat by měl směřovat vždycky do středu, aby krém nevytékal na stěny formy a nepřipaloval se. Háďata-šneky zakryj potravinovou fólií a dej kynout na nějaké teplé místo. Dopřej jim tak hodinku.
Vykynuté šneky-háďata potři rozšlehaným vajíčkem.
Pak je upeč na 180°C asi 30 minut. Pokud se budou zvrchu připalovat, tak je zakryj alobalem.
Po upečení je... sněz. Ale nech je aspoň chvilku vychladnout ať si nespálíš jazyk.

Komentáře

Oblíbené příspěvky