ovocný koláč s tvarohem a drobenkou
ovocný táč s tvarohem a drobenkou
O víkendu jsme byli sbírat ovoce na farmě. Samosběr má obrovskou výhodu v tom, že si člověk nasbírá jen to co chce a co se mu líbí. Takže se nestane, že si domů přinese krabičky ovoce zvrchu plné krásných třeba malin, ale na spodu je plíseň a hniloba. Hnus! Ale v obchodech hodně časté!
Takže teď jsme si nasbírali maliny a borůvky bez plísně a hniloby.
Na oběd jsme měli knedlíky s borůvkama a po obědě ještě borůvkový koláč.
Ale je fakt, že ty lesní borůvky jsou lepší. Mají mnohem zajímavější chuť. Takže jestli máš lesní, tak rači použij ty, než ty kanadské.
Kdybys potřeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html
zdroj inspirace:
http://www.pradobroty.cz/2016/05/kynuty-kolac-s-ovocem-drobenkou.html
ingredience na koláč velikosti 28 cm:
těsto: 150 g hladké mouky
60 g mléka
10 g droždí
20 g cukru
25 g másla
1/2 vajíčka
špetka soli
špetka strouhané BIO citronové kůry
náplň: 125 g tvarohu
1/2 vajíčka
30 g cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
250 g kanadských borůvek
drobenka: 100 g hladké mouky
50 g másla
30 g cukru
postup:
těsto: Zadělej kvásek - do vlažného mléka nasyp lžičku cukru a rozdrob kasnice. Nech to 10 minut stát. Kvasnice se začnou množit a bublat a udělají takové ostrůvky na hladině.
Do kvásku přidej mouku, vajíčko, sůl, cukr a citrokůru. Dobře to prohnětej a až bude těsto hladce jemné, tak přidej máslo. Zase to prohnětej a až bude hotové, tak těsto zakryj fresh fólií a nech kynout v misce až zdvojnásobí svůj objem (asi tak hoďku, podle počasí - za tepla to jde rychle, v chladu to trva dýl).
náplň: Promíchej tvaroh s vajíčkem, pak přidej vanilku a cukr.
drobenka: Smíchej všechno dohromady. Ale tak šlompácky, žádná dokonalá práce není vhodná. Můžou tak klíďo zůstat kousky másla nebo mouky.
A taky fajn finta je do drobenky přidat tak 50 g marcipánu nebo oříšků. To pak moc krásně voní!
kompletace:
Vykynuté těsto vyválej na tenkou placku o průměru asi 30 cm. Okraje tak půl centi až cenťák zahni, aby se vytvořil zvýšený okraj a nevytekla náplň.
Na těsto rovnoměrně rozetři náplň, na náplň rozházej borůvky a na borůvky ještě drobenku.
Dej do rozpálené trouby na 175°C péct na 25-30 minut. Po upečení nechej vychladnout.
Přeju dobrou chuť.
Iwet
Komentáře
Okomentovat