tlačené koláče
tlačené koláče
Rozhodla jsem se spotřebovat veškeré zásoby jídla u nás doma. Prostě jednou za čas je potřeba uplně vyklidit spížku a ledničku ( a uklidit je). Zkontrolovat všechno, aby potraviny zbytečně neprocházely, nekazily se a nevyhazovaly. Takže tentokrát... tvaroh, mák a ořechy, příště třeba jablka nebo čokoláda (té čokolády mám pěkných pár kilo). :-DKdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby rostlo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html
zdroj inspirace:
Recept je podle Romana Vaňka z knihy Poklady české kuchyně.
https://www.apetitonline.cz/recepty/8500-tlacene-kolace.html
ingredience na 12 koláčků o průměru 11 cm:
těsto: 250 g hladké mouky
125 ml mléka
10 g čerstvého droždí
40 g cukru
40 g másla (nebo místo másla 75 ml oleje)
1 vajíčko
špetka soli
tvarohová náplň*: 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
250 g tvarohu v alobalu
1 vajíčko
80 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
špetka strouhané citronové kůry
špetka soli
+trocha povidel na ozdobu
maková náplň*: 200 g mletého máku
250 ml mléka
50 ml Rumu
75 g cukru
100 g švestkových povidel
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/2 lžičky strouhané citronové kůry
špetka mletého hřebíčku
špetka soli
ořechová náplň*: 300 g mletých vlašských ořechů
80 g másla
200 g moučkového cukru
50 ml mléka (nebo rumu)
2 žloutky
drobenka: 150 g hladké mouky
100 g másla
50 g cukru
na potření těsta: 1 vajíčko
na potření koláčků po upečení: 20 g másla
20 g rumu
* Množství jednoho druhu náplně je na 1 dávku těsta v tlusté vrstvě. Když budeš chtít náplně kombinovat třeba mák s tvarohem, tak uprav množství každé náplně na polovinu.
postup:
těsto: Prva musíš aktivovat kvasinky. Do teplého mléka (asi 30°C) nasyp 1 lžíci cukru a rozdrob hybernované droždí z ledničky. V teple se kvasinky začnou množit a vytvoří na hladině takové hnědé ostrůvky (trvá to asi 10-15 minut). To znamená, že droždí bylo v cajku a žije a těsto hezky nakyne. Když ostrůvky nebudou, tak jsou kvasinky mrtvé a nic kynout nebude a chce to začít znova s novýma kvasnicema.
Do aktivovaného kvásku přidej zbytek ingrediencí kromě másla. Vymíchej těsto do hladka. Prva je těsto lepkavé a nehomogenní, ale po chvíli poctivé práce začne být hezky jemné, hladké a krásně pružné. V té chvíli je správný čas na přidání rozpuštěného a vychladlého másla. Zase pár minut hnětej až se všecko máslo zapracuje do těsta.
Hotové těsto zakryj fresh fólií a nechej 1 hodinu na teplém místě stát a kynout.
tvarohová náplň: Smíchej všechny ingredience dohromady (kromě povidel - ty příjdou doprostřed koláčků). Měla by vzniknout taková hustší směs. Nesmí to téct, protože kdyby jo, tak bude vytékat z koláčků. Nepoužívej dva vaničkové tvarohy, aspoň jeden musí být z alobalu, protože je krásně hustý a náplň pak neteče.
maková náplň: Povař mléko s mákem tak 10 minut dokud nezměkne. Pak do toho přidej cukr, hřebíček, vanilku, citrokůru a sůl. Přilej Rum a zamíchej.
ořechová náplň: V rendlíku rozpusti máslo a na něm zlehka osmahni ořechy. Přidej cukr, promíchej a nechej pražit (bacha, aby cukr moc nezkaramelizoval a nezhořkl!). Přilej mléko, promíchej a nech vychladnout. Nakonec vmíchej 2 žloutky a je hotovo.
drobenka: Smíchej mouku a cukr a pak do toho přidej měkké máslo a hodně šlompácky zpracuj do podoby štěrkopísku.
na potření koláčků po upečení: V rendlíku roztop máslo s rumem.
kompletace:
Vykynuté těsto rozděl pomocí váhy na 12 stejně velkých kousků (vyjde to přibližně na 45g na kus).
Kousky těsta ještě trochu zpracuj - promíchej, vykoulej a uprav tvar do kuličky. (já to dělala tak, že jsem kus těsta rozplácla do tvaru čtvercoidu a pak rohy dávala do středu)
Kuličky těsta naskládej na plech s dost velkým prostorem okolo - nakynou ještě a rozplácnou se (po upečení je průměr koláčku asi 11 cm). Kuličky nechej 15 minut vykynout pěkně zakryté fresh fólií, aby neosychaly.
Kuličky rozplácni do placky, ale nechej 0,5 cm vyšší okraje, aby nevytékala náplň. Dobře se to dělá sklenkou s rovným dnem a před každým otiskem se musí sklenka namočit do mouky, aby se nepřilepila na těsto. Použila jsem 2 velikosti sklenky - prva jsem udělala ďolík 6 cm sklenkou v průměru a pak ještě 8 cm. Když jsem zkusila udělat ďolík hned 8cm sklenku, tak se zplácla celá kulička a nevytvořily se zvýšené okraje.
Pokud se těsto při vytlačování ďolíků vrací zpátky, tak je málo nakynuté a nech ho ještě dokynout.
Vyvýšené kraje potři rozšlehaným vajíčkem.
Do ďolíku dej tvarohovou náplň.
Doprostřed každého koláčku dej ještě lžíci povidel.
Koláčky posyp drobenkou.
Dej do rozpálené trouby na 190°C na 15 minut. Až budou okraje pěkně zlatohnědé, tak je hotovo, upečeno.
Vytáhni koláčky z trouby a potři je rozpuštěným máslem s rumem, aby měly lepší chuť a dýl vydržely vláčné a s potěšením jedlé.
Přeju dobrou chuť!
Iwet
Ingredience jsou na 12 koláčků, přitom mám těsto rozdělit na 24 kousků. To se každý koláček plácá ze 2 kousků? Asi jsem to nepochopila.
OdpovědětVymazat