Honzovy buchty


Honzovy buchty

Hodí se nejen do batůžku na cestu. Hlavně je super je ochutnat ještě za tepla. Hmmm, výborné!
...chtěla jsem vyplodit nějaký smyluplný text , kde všechny věty začínají na "H". Ale nemám spisovatelské nadání. Sorry. Nic nebude.  



zdroj inspirace:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1213-ceske-buchty/

ingredience na 12 buchet, pekáč velikosti 20x26 cm:
těsto: 250 g hladké mouky
       125 ml vlažného mléka (tak 25-30°C)
       10 g čerstvého droždí
       30 g cukru

       1 malé vajíčko
       40 g měkkého másla
       1/4 lžičky soli
       1 lžička vanilkového extraktu
       1/4 lžičky strouhané citronové kůry

makovo-povidlová náplň: 110 g mletého máku
                        170 g mléka
                        35 g cukru
                        25 ml rumu
                        130 g povidel
                        1 lžíce vanilkového extraktu
                        1/2 lžičky strouhané citronové kůry
                        1/4 lžičky skořice
                        malá špetka mletého hřebíčku
                        špetka soli
                        15 g perníku na strouhání nebo piškotů
tvarohová náplň: 250 g tvarohu (půl na půl z vaničky a z alobalu)
                 1 vajíčko
                 60 g cukru
                 1 lžička vanilkového extraktu
                 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
                 špetka soli
na potření: 25 g roztopeného másla
po upečení: 20 g másla
            15 g rumu

Na jednu dávku těsta vychází jen jeden druh náplně v pořádné porci. Můžeš si vybrat - buď tvarohové nebo makovo-povidlové.

Tady jsou typy a rady jak vypěstovat živé a dobré kynuté těsto:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html

postup:
těsto: Prva musíš
nastartovat droždí. Do vlažného mléka nasyp 1 lžíci cukru a rozdrob hybernované droždí z ledničky. V teple se kvasinky začnou množit a vytvoří na hladině takové světle hnědé ostrůvky (trvá to asi 10-15 minut). To znamená, že droždí bylo v cajku a žije a těsto hezky nakyne. Když ostrůvky nebudou, tak jsou kvasinky mrtvé a nic kynout nebude a chce to začít znova s novýma kvasnicema. 
Do aktivovaného kvásku přidej zbytek ingrediencí kromě másla. Vymíchej těsto do hladka. Prva je těsto lepkavé a nehomogenní, ale po chvíli poctivé práce začne být hezky jemné, hladké a krásně pružné. V té chvíli je správný čas na přidání rozpuštěného a vychladlého másla. Zase pár minut hnětej až se všecko máslo zapracuje do těsta.
Hotové těsto zakryj utěrkou nebo fresh fólií a nechej 1 hodinu na teplém místě stát a kynout.

makovo-povidlová náplň: Do rendlíku nalej mléko, nasyp mletý mák, sůl a všechno koření a zahřívej 10 minut na středním plameni. Furt to míchej, jinak se to připálí. Bude to taková divná nesoudržná hmota - něco jako mokrý písek. Kdyby to bylo až moc suché a připalovalo se to, tak přilej ještě trochu mléka. Ale bacha abys to nenaředila moc, bo pak by se s náplní špatně pracovalo. Po 10ti minutách stáhni rendlík z plotýnky, přilej rum, nasyp cukr a dej povidla. Všechno to pořádně promíchej a uvidíš, jestli je náplň dost hustá, nebo potřebuje ještě zahustit strouhaným perníkem. Já měla řídké povidla, tak jsem musela dát perník (dodá trochu chuťi té náplni). Nechej vychladnout.
tvarohová náplň: Smíchej oba tvarohy s cukrem, solí, vanilkou a citronovou kůrou. Nakonec přidej vajíčko.
Ty dva druhy tvarohů jsou tam proto, že tvaroh v alobalu perfektně drží tvar a dobře se s ním pracuje při balení náplně do těsta. ALE je suchý. Narozdíl od vaničkového tvarohu, který je šťavnatý a náplň s ní bude krásně jemná. ALE nedrží tvar a pracovat s ním je hnus! Takže dej od každého tvarohu půlku a náplň bude mít optimální konzistenci pro zpracování i chuťový dojem.
po upečení: v rendlíku roztop máslo a přilej rum. Pokud to budou jíst i mláďata, tak to zahřej aspoň na 80°C, aby se odpařil alkohol.

kompletace:      

Vykynuté těsto rozděl na 12 stejných kousků. Pomocí váhy to jde skvěle.
Mně to vyšlo na 45g/1 kousek těsta.
Kousky těsta prohnětej a vykoulej do kuličky. Zakryj a nech 5 min odpočívat, aby se lepek v těstě uvolnil a dobře se s těstem pracovalo.

Kuličku těsta rozplácni tak na 10-12 cm. Vprostřed nechej těsto tlustší a na okrajích může být tenší.
Kdyby se těsto hodně lepilo na desku, tak trochu podsypej moukou. Ale ne moc, protože by se pak těsto špatně slepovalo, když už se bude do něho balit náplň.

Doprostřed těsta dej náplň. Vychází to přibližně na 1 velkou vrchovatou lžíci náplně, nebo přesně 35 g, když to rozděluješ pomocí váhy. 
Těsto zabal - dva protilehlé okraje těsta trochu vytáhni do stran, přehni přes náplň a slep je k sobě. Pak udělej to stejné aj se zbylýma dvěma okrajema. Vznikne takový raneček.
Vem dva protilehlé cípy ranečku, trochu je natáhni a slep k sobě.  Slepuj dokud nebudou utěsněné všechny dírky kudy by mohla utéct náplň při pečení.
Buchty naskládej do pekáčku vymazaného máslem.
A ještě potři každou buchtu ze všech stran máslem, aby se při pečení neslepily, ale daly se po upečení hezky snadno oddělit.

Buchty zakryj fresh fólií a nechej ještě 20 minut kynout.
Pak upeč na 180°C asi 30 minut. Do zlatova.

Po upečení vyndej z trouby, dej na mřížku a hned za horka potři roztopeným máslem s rumem. To zajistí, že buchty budou dýl jako čerstvé, budou šťavnatější a lepší chuťově.
A nakonec pro efekt můžeš ještě buchty pocukrovat.



Přeju ať se povedou a dobrou chuť!


Iwet




...a tady jsou ty tvarohové. Pekla jsem je jako jednoporcovky a trochu větší 4 buchtové jednoporcovky pro hladovce. :-D





Komentáře

Oblíbené příspěvky