Míša dort

 

Míša dort

Zvenku vypadá jinak než standartní Míša. Ale uvnitř je to uplně klasika největší. Kakaový piškot a tvarohový krém.


zdroj receptu:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/11/misa-dort_13.html
Tady u tohoto receptu jsou aj různé verze krému, kdyby někdo neměl rád klasiku.

ingredience na dortovou formu o průměru 20 cm:
těsto: 4 vajíčka (bílky a žloutky zvlášť)
       50 g cukru (4 lžíce)
       50 g polohrubé mouky (4 lžíce)
       1 lžička prdopeče
       10 g kakaa (2 lžíce)
       2 lžíce oleje
       špetka soli
krém: 500 g tvarohu v alobalu
      150 g másla
      3 lžíce moučkového cukru
      vanilkový extrakt na dochucení
      (+panák Rumu pro dospěláckou verzi)
      +150 g višňové marmelády Relax
bílá šlehaná ganache: 50 g smetany 33%
                 1,5 g želatiny v prášku
                 15 g vody
                 75 g bílé čokolády
                 150 g smetany 33%
mléčná šlehaná ganache: 50 g smetany 33%
                        1,5 g želatiny v prášku
                        15 g vody
                        75 g mléčné čokolády
                        150 g smetany 33%
tmavá šlehaná ganache: 50 g smetany 33%
                       1,5 g želatiny v prášku
                       15 g vody

                       4 g kakaa
                       75 g tmavé čokolády
                       150 g smetany 33%
na ozdobení: čokoládové kuličky

postup:
těsto: Vě větší míse vyšlehej žloutky s cukrem do světlé pěny a pak přimíchej olej.
V další míse vyšlehej bílky se solí do tuha.
A do třetí mísy prosij mouku, kakao a prdopeč.
A teď to všechno smíchat - do mísy se žloutkovou pěnou postupně přisypávej směs mouky a vyšlehané bílky, asi tak na 3x. Pracuj opatrně, ručně lžicí obracej těsto tak, aby nespadl sníh a těsto zůstalo nadýchané.
Těsto rozděl na půlky a nalej do dvou 20 cm forem (boky vymazané sádlem a vysypané polohrubou moukou a dno vystlané pečícím papírem).
Peč na 175°C asi 15 minut, pak zapíchni špejli doprostřed těsta a jestli ju vytáhneš čistou, tak máš upečeno. Vytáhni z trouby a nechej vychladnout na mřížce.
krém: Měkké máslo vyšlehej s cukrem a vanilkou do světlé bílé pěny (asi 10 minut poctivého mixování na vysoké otáčky). Do másla přidej tvaroh - ze začátku přidávej po lžicích a vždycky dobře zapracuj. Višňovou marmeládu si nech až na sestavování dortu.
bílá a mléčná šlehaná ganache: Bílá a mléčná verze jsou uplně stejné jen se přidává jiný druh čokolády. Takže postup píšu jen jednou.
Do malinkého hrníčku nasyp želatinu a zalej ju vodou. Nech 10 minut nabobtnat. Tuhle část fakt nepřeskakuj, když želatina nenabobtná, tak se pak nedá dost dobře rozmíchat a v krému jsou pak divné malé krystalky.
Ohřej 50 g smetany skoro k varu, přidej do ní čokoládu a nech ju rozpustit - vznikne hladký krém. Až se rozpustí, tak přidej nabobtnanou želatinu. Rozmíchej ju v ganachi. Možná bude potřeba trochu směs nahřát, aby se želatina perfektně rozpustila. Nahřívej jen opatrně - směs nesmí přesáhnout teplotu 65°C, jinak želatina nebude tuhnout. Až se želatina uplně rozpustí, tak přilej zbytek smetany 150 g. Rozmíchej a pro dokonalý hladký krém ještě můžeš mixnout tyčovým mixérem. Nech vychladit přes noc v ledničce.
Další den krém vyšlehej a přendej do cukrářského sáčku s řezanou špičkou.
tmavá šlehaná ganache: Postup je skoro stejný jako u bílé a mléčné ganache, jen v těch 50ti gramech smetany ještě rozmíchej kakao, rozehřej a dál postupuj stejně jako navrchu.

dokončení:
Na servírovací talíř polož jeden korpus.
Na něho dej přibližně půlku krému.
Na krém dej višňovou marmeládu, ale nedávej ju uplně až k okrajům (tak 1 cm od okrajů je bezpečná vzdálenost, aby višně neobarvily vnější krém a zdobení).
Na to dej zbytek krému. Urovnej vršek do vodorovna.
Na to dej druhý korpus.
Dej to na noc do ledničky ztuhnout a naležet.
Druhý den ozdob dort bobíkama ze šlehané ganache a čoko kuličkama. Nebo čím chceš, co se ti líbí a máš zrovna k dispozici.







Komentáře

Oblíbené příspěvky