pistáciové včelí úly


pistáciové včelí úly

Dostala jsem pistáciový krém, ale nechtěla jsem ho vypatlat jen na palačinky. Šetřila jsem ho na nějakou speciální příležitost, což Vánoční svátky přesně jsou. 

 

zdroj inspirace: 
http://mysundayfeast.blogspot.com/2019/01/kakaove-ulky-s-vajecnym-likerem.html

ingredience na 40 ks cukroví:
těsto: 500 g drobků z cukroví
       100 g moučkového cukru
       20 g kakaa (pokud už nemáš kakaové sušenky)
       150 g měkkého másla
krém: 100 g pistáciového krému
      50 g pistáciového 100% másla Lepé
na dokončení: 40 piškotů
              250 g bílé čokolády
              200 g mletých blanšírovaných pistácií

Použij blanšírované pistácie, udělají výraznou zelenou barvu. Pražené pistácie jsou víc do hněda.  

postup: 
těsto: Všechno smíchej na kompaktní hmotu, neměla by se drobit ani být moc měkká. 
krém: Smíchej obě pistáciové hmoty dohromady - pistáciový krém už obsahuje dost cukru a zase pistáciové máslo dodá krásnou barvu a výraznější pistáciovou chuť. Dej krém do cukrářského sáčku. 

kompletace: 
Z těsta odebírej kousky, obal je dobře v moučkovém cukru, aby se těsto nelepilo na formičku. Pak těsto vlož do formičky, udělej vevnitř uprostřed díru dost velkou, aby se tam vešlo dost náplně.
vyklepni těsto z formičky. Vymáčkni co nejvíc krému dovnitř díry. Připlácni piškot na uzavření díry. Nechej vytuhnout v ledničce. 
Pak namoč do temperované bílé čokolády a obal v mletých pistáciích. 

Pokud si chceš trochu ušetřit práci, tak kousky těsta neobaluj v cukru, ale už přímo v mletých pistáciích. Výsledek nebude sice tak zářivě zelený, ale stejně bude dobrý a o trochu jednodušší na výrobu. 

Cukroví se musí skladovat v ledničce. Vydrží tak 2 týdny. Teoreticky. Prakticky zmizí dřív. 

Drobky cukroví nedělám z piškotů, ale peču si "odpad"
Recept je stejný jako korpus na Number cake.
300 g hladké mouky, 75 g mandlové mouky, 75 moučkového cukru, 200 g másla, 1 vajíčko, vanilkový extrakt a špetka soli. SMíchej všechno suché s máslem na drobenku, přidej vajíčko a vypracuj těsto. Zabal, vychlaď, vyválej, nakrájej na uplně fuk jaké tvary, upeč do zlatova.  

  




Komentáře

Oblíbené příspěvky