loupáčky/makovky



loupáčky/makovky

Zdroj receptu z pradobrot jsem si vybrala z jediného důvodu - je v něm použito sádlo a ne máslo. Byla jsem zvědavá na výslednou chuť a taky jak se těsto bude chovat na rozdíl od máslového.
První pokus jsem dělala se sádlem a snažila se držet receptu. Výsledek byl vzhledově dokonale krásný, naprosto k sežrání. Ale chuť loupáku byla taková prázdná - ani slaná, ani sladká a taková neloupáková.

Tak jsem vyměnila sádlo za máslo, přidala cukr - místo 60 g jsem dala 100 g. Chtěla jsem loupákům dodat chuti aj citrokůrou a kardamonem, ale to je uplně zbytečné. Jsou výborné jen tak "čisté".

Takže: rozdíl mezi loupákama se sádlem a máslem je obrovský! Sádlo never ever again (přičítala bych to spíš osobní averzi k sádlu, než chybě v receptu)! Máslová verze hladí na jazýčku jemnou chutí. Navíc jsem přidala víc cukru a teď je to TEN PRAVÝ NEJLEPŠÍ LOUPÁK! Žádné daší koření, citron nic! Ke spokojenosti bohatě stačí máslo a cukr v těstě, k naprosto fantastické snídani jako za mladých let ještě to teplé kakao. :-)
Jsu zvědavá co řeknu třeba za rok, až se zase trochu zdokonalím v pečení! Určitě něco jako: Jak jsem mohla napsat něco takového jako "ten pravý nejlepší loupák"? Vždyť tady té nové vylepšené verzi nesahá ani po kotníky! (tenhle recept je z 16.10.2018)

UPDATE ze 7.4.2020:
Jak jsem mohla považovat tyhle loupáčky za TY PRAVÉ NEJLEPŠÍ LOUPÁKY? Přesně jak jsem předpokládala, tak už nejsou ty NEJ! Už jsem objevila něco mnohem lepšího! Tang zhong loupáky!

https://mysundayfeast.blogspot.com/2020/04/tang-zhong-loupaky.html 


 


Kdybys pořeboval/a info/rady/typy jak na kynuté těsto aby žilo a dobře kynulo, tak mrkni na článek:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/10/kynute-testo_20.html


recept na tang-zhong loupáčky:
https://mysundayfeast.blogspot.com/2020/04/tang-zhong-loupaky.html

zdroj inspirace:
http://www.pradobroty.cz/2013/05/sladky-loupak-makovka.html

ingredience na 12 kousků:
těsto:
225 ml mléka
       100 g cukru
       500 g hladké mouky
       60 g másla

       1 vajíčko, 1 žloutek
       20 g čerstvých kvasnic
       1 lžička vanilkového extraktu
       špetka soli
na potření: 1 bílek
            2 lžičky máku (musí být celý, ne mletý!)

postup:

Takže klasika kynuté těsto - nazačátek nastartovat kvásek.
Ohřej mléko na teplotu kolem 30-35°C (nesmí být horké, jinak zabije kvasnice). Mléko smíchej s 1 lžící cukru a rozdrob do toho kvasnice. Nechej 10 minut stát na teplém místě. Kvasnice s mlékem a cukrem začnou pracovat (zvětší svůj objem a začnou jakoby bublat a tvořit na hladině mléka ostrůvky).
Do připraveného kvásku pak prosij mouku a přisyp zbytek ingrediencí. Ze všeho vypracuj hladké vláčné těsto. Dopřej těstu aspoň 15 minut pořádného hnětení - ručně nebo v mixéru. Pak mísu přikryj fresh fólií nebo utěrkou a nechej odpočívat na teplém místě 2 hoďky nebo v ledničce přes noc.
Až těsto vykyne - zdvojnásobí svůj objem, tak ho vyklop na vál, rozděl na poloviny a z každé půlky rozválej kruh tlustý asi 0,5 cm. Každý kruh rozděl na 6 částí (jako pizzu).
Trojůhelníky těsta smotej jako rohlíky (koukni dolu na fotopostup). Nejdřív trochu povytáhni všechny rohy. Pak rohy těsta u základny slož asi 1-2 cm směrem do středu (to aby se tenké okraje loupáku nepřipekly a prostředek nebyl syrový). A teď smotej těsto od základny směrem ke špičce. Špička těsta musí být nakonec vespod, aby se loupák při kynutí a pečení nerozmotal. Ještě pro jistotu loupák lehce poválej ve směru motání, aby se vrstvy těsta slepily.
Smotané loupáky vyskládej na plech vystlaný pečícím papírem (smotaná špička musí být dole!) a ještě můžeš upravit tvar loupáku - konce zahni do tvaru podkovy.
Nechej kynout zakryté fresh fólií na telpém místě tak půl hoďky až hoďku. Já dala loupáky na vykynutí do trouby a na dno jsem dala malý pekáček s vařící vodou - voda udělá správnou vlhkost aj teplotu a nemusí se zakrývat fólií a těsto fakt krásně a rychle vykyne.
Vykynuté loupáky potři rozšlehaným bílkem a posyp mákem.
Upeč na 180°C asi 20 minut. Pak nechej vychladnout na mřížce.


Přeju ať se povedou upéct a dobrou chuť!


Iwet


fotopostup:


Vymíchej těsto, nech ho vykynout a rozděl ho na 2 půlky. Z každé půlky vyválej kruhovitou placku tlustou 0,5 cm. Placku rozřež na 6 trojúhelníkovitých dílů jako pizzu. 
 Vytáhni trojúhelník do délky aj do šířky.
Rohy trojúhelníku u základny slož 1-2 cm do středu, aby se při pečení nespálily a střed nezůstal syrový.


Tady si ten loupák uplně říká o zabalení kousku oříškové čokolády dovnitř. :-D

Smotej trojúhelník od základny ke špičce. Špička musí nakonec zůstat vespod, aby se loupáček při kynutí a pečení nerozmotal.
Smotané loupáky vyskládej na plech vystlaný pečícím papírem. Smotané špičky loupáku musí být dole! A ještě můžeš upravit výsledný tvar loupáčků - lehce je zahnout do tvaru podkovy.
Nechej je vykynout tak půl hoďky až hoďku na teplém místě.

Vykynuté loupáčky potři rozšlehaným bílkem.
A posyp mákem.
Loupáčky upeč na 180°C asi 20 minut. Pak je nechej vychladnout na mřížce.
A tohle je loupáčkový duck face na závěr. :-)    

Komentáře

Oblíbené příspěvky