Cukroví na Vánoce 2023


Od vrchu 12. hod po směru hodinových ručiček:
1. Mandlové vločky s citronovým krémem
2. Marokánky
3. Šuhajdy
4. Pistáciové hvězdičky
5. Kokosovo-čokoládové kosočtverce
6. Linecké
7. Karamelové trubičky
8. Lotuskové kuličky
9. Košíčky Opilý Izidor
10. Sacher kapky
11. Tonka linecké s marmeládou
12. Pistáciové cukroví s citrokrémem a marmeládou
13. Ořechy 
14. Tonka cukroví
15. Schwarzwald srdíčka
16. Čokoládový salám
17. Ořechové úlky
18. Kokosové kuličky plněné čokoládou
19. Nugátové kroužky
20. Matcha stromečky
21. Čoko spirálky, malinové spirálky
 
Některé druhy cukroví už asi přejdou do šuplíku s nálepkou MUST HAVE, MUST DO!!! because we love it! :-D 
Třeba linecké, jediná klasika, která ze svaté trojice u nás letos nesměla chybět. Perníčky a rohlíčky nikdo nepostrádal. Stejně ty od babi Oli nic nepřekoná.
Další hity jsou trubičky (těch jsme měli necelých 150 kusů a klidně jich mohlo být víc), nugátové kroužky (byly letos poprvé a už jsou na seznamu toho nej), čoko spirály a růžové spirály (ty čoko jsou moje oblíbené, ty růžové nejsou na fotce protože by kazily barevnost fotky, ale v oblíbenosti vedou nad čoko), kokosové koule, šuhajdy, lotus kuličky a můj oblíbený Opilý Izidor. 
To pistáciové cukroví je děsně dobré, ale už jsem si řekla, že zelenou další rok péct nebudu, jinak by bylo taky v seznamu. Matcha stromečky jsou stejný případ.  


Recepty budou tady hromadně, protože jsem si nevyfotila jednotlivé cukroví zvlášť.


Tonka cukroví
těsto: 210 g hladké mouky, 70 g cukru moučka, špetka soli, 1/2 lžičky mleté tonky, 140 g másla a 35 g vajíčka. 
Půlku dávky jsem mázla marmeládou a namočila v čoko, druhou půlku naplnila karamelem a čoko. Ale už bych to příště neudělala. Dala bych jako náplň jen meruňkovou marmeládu. Nebo oříškové linecké a náplň čoko ganache s tonkou (kombinace ořechů a tonky je naprosto výborná). 

Pistáciové cukroví
Tady na tom odkazu je celý recept aj s postupem a fotkama.
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/12/pistaciove-kolecka-s-bilou-cokoladou.html
těsto: 210 g hladké mouky, 120 g mletých blanšírovaných pistácií, 60 g moučka cukru, špetka soli, trošku citrokůry, 100 g másla, 50 g pistáciové pasty od Lepé, 45 g vajíčka. 
krém: 75 g másla, 75 g bílé čokolády, strouhaná kůra z bio citronu
náplň: malinová marmeláda bez semínek
na ozdobu: 75 g bílé čokolády a 25 g sekaných pistácií

Ořechy
https://mysundayfeast.blogspot.com/2022/01/orechy.html
těsto: 350 g hladké mouky, 150 g moučka cukru, 120 g mletých ořechů, 20 g kakaa, špetka soli, 250 g másla
krém: dělala jsem 2 verze
rumový: 100 g másla, 60 g cukru, 80 g ořechů a 20 g rumu
tonka: 30 g smetany 33%, 1/2 lžičky strouhaného tonka bobu, 1/2 lžičky skořice, 50 g mletých ořechů, 100 g mléčné čoko a 50 g másla

Čokoládový salám
těsto: 150 g sušenek (vpodstatě jakýchkoli podle chuti nebo jaké suché cukroví zbylo), 60 g celých pistácií, 14 g kakaa, 45 g moučkového cukru, 30 g rumu (do dětské verze nahraď roztopenou čokoládou nebo Salkem), 70 g roztopené mléčné čokolády a 20 g měkkého másla
na dokončení: 25 g mletých pistácií
postup: Sušenky nadrob na menší kousky, přidej k nim všechno ostatní a vymíchej hmotu. Měla by držet pohromadě. Pokud ne, tak přidej buď máslo nebo roztopenou čokoládu (pro dospěláckou verzi klidně aj víc rumu ať to má říz). Hmotu dej na arch pečícího papíru a vytvaruj váleček 40 cm dlouhý. Měl by držet hezky tvar. Boky válce posyp sekanýma pistáciema a pořádně je vtlač dovnitř aby neopadávaly. Zabal čoko salám do pečícího papíru a nech přes noc v ledničce vytuhnout. Před servírováním nakrájej  na 1 cm tlusté plátky. 
Skladování: Musí se uchovávat v ledničce (obsahuje máslo).
Pro dokonalý požitek chuti vytáhni 30 minut před podáváním z ledničky. 

Schwarzwald srdíčka
Mně uplně neuchvátily, ale prý jsou dobré. Tak sem ten recept napíšu, ať vím příště od čeho se odrazit a co nedělat.
těsto: 200 g hladké mouky, 10 g kakaa, 70 g cukru, 1/2 lžičky skořice, špetka soli, 140 g másla, 35 g vajíčka
krém: 100 g bílé čokolády, 75 g másla
náplň: višňová nebo třešňová marmeláda
na dokončení: 25 g bílé čokolády


Ořechové úlky
https://mysundayfeast.blogspot.com/2022/01/orechy.html
těsto: 200 g jemně mletých ořechů, 200 g cukru a 1 bílek
náplň: 1/3 plechovky karamelového Salka, 1/3 kostky másla
na dokončení: 25 piškotů
Formičku jsem letos použila od Tescomy a je to taková pohoda dělat ty úlky!!! Jako za odměnu! 

Kokosové kuličky plněné čokoládou
https://mysundayfeast.blogspot.com/2021/12/rafaelo-kulicky-plnene-cokoladou.html
těsto: 250 g jemného strouhaného kokosu, 1 Salko, 50 g másla
náplň: 100 g nutely ( používám Schokonuss od Alnatura,)
U tohoto receptu mám jedinou radu - mrazit a kousky čoko vyndávat po 5-10ti kusech. Jakmile totiž začnou měknout, tak už se to nedá balit. A měj po ruce strouhaný kokos, aby se těsto nelepilo na prsty.

Nugátové kroužky
Tohle cukroví jsem viděla na IG u @teta_la a prostě jsem ho musela zkusit. A stálo to za to. Je fantastické! 
těsto: 160 g hladké mouky, 50 g mletých lískových ořechů, 70 g moučka cukru, 1/2 lžičky tonka bobu, špetka soli, 140 g másla a 35 g vajíčka
krém: 300 g nugátu, 175 g mléčné čoko, 100 g másla (možná by bylo fajn přidat ještě +- 30 g pražených sekaných lískáčů, ať to trochu křupe)
na dokončení: 200 g mléčné čoko, 30 g oleje, sekané oříšky na ozdobu
postup: Na těsto smíchej všechno suché a máslo na jemnou drobenku. Pak přidej vajíčko a vymíchej rychle těsto. Dej ho do ledničky vytuhnout tak na hoďku. Pak ho vyválej na placku 2-3 mm tlustou. Vykrájej kroužky o průměru 4,5 cm a uvnitř dírku 1- 1,5 cm velkou. 
Dej upéct na 175°C asi 5 minut a pak na mřížce nech vychladnout.
Na krém roztop čokoládu a nugát. Nehicuj tu čoko moc, protože chceš při 30°C do ní přidat máslo a vymíchat krém. A ještě mixnout tyčákem. Tohle fakt udělej, krém bude sametově hladký a to chceš. Pokud budeš zkoušet ty oříšky, tak je přisyp a už jen promíchej. Krém dej do cukrářského sáčku s řezanou špičkou o průměru 0,5-1 cm. Na vychladnuté kroužky nastříkej po obvodu krém. Nech v ledničce zatuhnout a pak máčej v rozehřáté čokoládě smíchané s olejem. Můžeš posypat sekanýma oříškama, nebo ozdobit podle momentální nálady a nápadu. 
Skladování: Cukroví musí být v ledničce, ideálně v plastovém uzavíratelném boxu. Vydrží max 2 týdny. 

Matcha stromečky
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/12/matcha-linecke.html
těsto: 200 g hladké mouky, 10 g matcha čaje (mrkni na odkaz pokud nevíš jaký čaj koupit), 70 g moučka cukru, 140 g másla, špetka soli, 35 g vajíčka
náplň: 75 g másla, 75 g bílé čokolády, strouhaná citronová kůra z 1/4 bio citronu, 8 kapek esenciálního citronového oleje 
na dokončení: 50 g bílé čoko a barevné kuličky na ozdobu

Čoko spirály
https://mysundayfeast.blogspot.com/2021/12/pinwheels-cookies-minuly-rok-jsem-pekla.html
světlé těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučka cukru, 140 g másla, vanilka, špetka soli, 35 g vajíčka
tmavé těsto: 150 g hladké mouky, 45 g jemně mletých ořechů, 20 g kakaa, 70 g moučka cukru, 1 lžička skořice, 1 lžička perníkového koření, 10 hřebíčků (roztlouct v hmoždíři), špetka soli, 140 g másla, 35 g vajíčka
náplň: 100 g nugátu, 75 g mléčné čokolády, 50 g másla

Růžové (malinové) spirály
světlé těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučka cukru, 140 g másla, vanilka, špetka soli, 35 g vajíčka
růžové těsto: 190 g hladké mouky, 20 g prachu z lyo malin, 90 g moučka cukru, 140 g másla, 35 g bílku, špetka soli
na dokončení: Malinová marmeláda bez semínek 
postup je stejný jako u čoko spirál, jen bacha na pečení - ať se ti nespálí, jinak nebudou hezky růžové! 175°C 6 minut. 





Mandlové vločky
těsto: 160 g hladké mouky, 50 g mletých mandlí, 70 g moučka cukru, 140 g másla, vanilka, špetka soli, 35 g vajíčka
krém: 50 g másla, 50 g bílé čokolády, citrokůra z 1/4 bio citronu a 6 kapek citronového oleje
na ozdobu: poleva z cukru a citronové šťávy a bílé kuličky
postup: Na těsto smíchej všechno kromě vajíčka. Vypracuj drobenku. Pak do ní přidej vajíčko a udělej hladké těsto. Zabal ho a dej do ledničky aspoň na hoďku vytuhnout. Pak rozválej na placku 3 mm tlustou. Vykrájej vločky (jsou trochu mrchy, protože se trochu lámou, ale mrazák tento problém lehce vyřeší). Upeč na 175°C asi 5 minut. Pak je nech vychladnout. 
Na krém vymíchej roztopenou čokoládu s máslem, citronovým olejem a citronovou kůrou. Krém dej do cukrářského sáčku a na půlku vloček nastříkej krém, druhou půlku vloček přilep navrch a nech vytuhnout. 
Pak můžeš z citronové šťávy a moučkového cukru udělat polevu a vločky pocákat a posypat bílýma cukrovýma kuličkama. Ale je to pak vopruz křoupat kuličky. Kazí to chuťový dojem. Na druhou stranu to vypadá hezky. Si vyber! :-D 

Marokánky
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/01/marokanky_2.html
těsto: 250 g mléka, 25 g másla, 75 g cukru, 20 g hladké mouky, vanilka, špetka soli, 125 g sekaných lískáčů, 125 g brusinek
na dokončení: 200 g mléčné čokolády

Šuhajdy
ingredience: 200 g mléčné čokolády, 2 vrchovaté lžičky kokosového oleje, 80 g něčeho (nasekané oplatky Kit-Kat, oříšky, sušené ovoce nebo ořechová pasta...)
postup: Rozehřej čokoládu a smíchej ju s kokosovým olejem. Do malinkých papírových košíčků dej oříšky/nasekané oplatky/sušené ovoce... a zalej to čokoládou. Ozdob čoko kuličkama a je hotovo. 
Ideální cukroví pro ty, co nemají čas nebo chuť péct cukroví!

Pistáciové hvězdičky
těsto: 190 g hladké mouky, 20 g mletých pistácií, 70 g moučka cukru, 140 g másla, 35 g vajíčka, špetka soli 
krém: 75 g bílé čoko, 40 g másla, 25 g pistáciové pasty od Lepé
postup: Na těsto smíchej všechno, kromě vajíčka. To přidej nakonec, až budeš mít ze zbylých ingrediencí udělanou drobenku. Pak s vajíčkem už domíchej na hladké těsto. Zabal ho a dej do ledničky na hoďku vytuhnout. Těsto rozválej na placku tlustou 2-3 mm, vykrájej hvězdičky a dej péct na 175°C asi 5 minut s dírou a 6 minut bez díry. Po upečení nech na mřížce vychladnout a pak naplň krémem. 
Na krém roztop čokoládu, přidej pistáciovou pasu a měkké máslo. Dobře promíchej, dej do cukrářského sáčku a nastříkej na hvězdičky.
skladování: Cukroví musí být v ledničce a vydrží tam tak 2 týdny. 

Kokosovo-čokoládové kosočtverce
těsto: 260 g hladké mouky, 20 g kakaa, 30 g strouhaného kokosu, 110 g moučka cukru, 200 g másla, 1 vajíčko, špetka soli
krém: 75 g bílé čoko, 75 g másla, 20 g kokosové pasty Lepé (bacha-nemyslím kokosový olej!)
na dokončení: 30 g mléčné čoko a barevné kuličky
postup: Na těsto smíchej všechno kromě vajíčka. Udělej z toho drobenku a pak přidej to vajíčko a vymíchej hladké těsto. To zabal a dej do ledničky aspoň na hoďku vytuhnout. pak ho vyválej na placku 2-3 mm tlustou. Vykrájej kosočtverce a upeč na 175°C asi 5-6 minut. Pak nech vychladnout na mřížce. 
Na krém roztop čokoládu, smíchej ju s kokosovou pastou a máslem. Dej do cukrářského sáčku a nastříkej na půlku kosočtverců. Zbylýma kosočtvercama s dírou krém přikryj a nech v ledničce zatuhnout. Pak Ozdob cukroví čokoládovýma stříkancema a barevnýma kuličkama (kuličky nejsou nutné, ale vypadají hezky). Já ty cukrové ozdůbky vždycky odrbávám. Zavazí mi a nechutnají mi.  


Linecké cukroví
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/01/linecke-cukrovi.html
těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučka cukru, 1 vajíčko, vanilka a špetka soli
náplň: malinová marmeláda bez semínek, super je rybízová (ale tu tady nemůžu sehnat), višňová (luxusní chuť ale musí být bez kousků ovoce), lesní směs, nebo meruňková
Letos jsem si tohle linecké užila. Koupila jsem si vykrajovátka s razítkama a to mě strašně moc bavilo. Není to jen obyč linecké, je hezčí! A to mým očím extrémně chutná! 





Karamelové trubičky
Těch není nikdy dost a je o ně boj! Příští rok aspoň dvě dávky! 
https://mysundayfeast.blogspot.com/2019/12/oriskove-trubicky-s-karamelovym-kremem.html
těsto: 400 g hladké mouky, 100 g mletých ořechů, 100 g moučka cukru, 10 g kakaa, 250 g másla, 1 vajíčko a špetka soli
krém: 1 plechovka karamelového Salka, 1 kostka másla (250 g)
na ozdobu: 100 g čokolády


Lotuskové kuličky
Měly letos zase úspěch. Je fuk jakou verzi udělám, vždycky se sní mezi prvníma. Loni byla jiná verze a taky dobrá.
ingredience: 250 g rozemletých sušenek Lotus, 100 g nutely (používám Schokonuss od Alnatury), 80 g másla. +50 g drobků Lotusek navíc
postup: Všecko smíchej a udělej kuličky asi 13 g velké. Vykolej je  a obal v Lotuskových drobkách.
skladování: Kuličky zavři do plastového boxu a šup s tím do ledničky. Vydrží tam tak 2 týdny, pokud vydrží... a nesní se hned. 


Opilý Izidor
Můj oblíbenec. Nepiju alkohol. Ale tady ten rum je vyloženě výborný. 
Ale bacha, dětem tohle cukroví nechutná. Protože RUM. 
https://mysundayfeast.blogspot.com/2023/01/kosicky-opily-izidor.html
těsto: 150 g hladké mouky, 40 g mletých ořechů, 13 g kakaa, 65 g moučka cukru, 100 g másla, 40 g vajíčka, špetka soli, vanilka
náplň: 250 g ořechů, 125 g moučka cukru, 125 g Rumu (ať to má říz!)
krém: 125 g smetany 33%, 250 g mléčné čokolády, 130 g másla


Sacher kapky
Bez tohoto cukroví bych se klidně obešla. Nebo bych ho nějak upravila. Příště bez kakaa a s lehce upravenou náplní a bude to třeba lepší. 
těsto: 200 g hladké mouky, 10 g kakaa, 70 g moučka cukru, 140 g másla, 35 g vajíčka, špetka soli
krém: 50 g mléčné čoko, 50 g másla
náplň: meruňková marmeláda
na dokončení: 25 g bílé čoko




Návrh na servírování.
Tohle mě baví dělat. Skládat cukroví na tác tak, aby to vypadalo bohatě, zajímavě a lákavě. Prostě aby už jen fotka vyvolala chuť si vzít z tácku kousek cukroví a zakousnout se do něho.



A tady je taková menší krabička cukroví pro sousedy/kamarády/známé...
Neprodávám. Obdarovávám. :-)
Jsu sběratel plechových pixlí. Tady tu plechovku (původně se sušenkama) jsem si koupila jen kvůli tomu, že se mi líbila. Takových už doma mám! A teď na benzince jsem uviděla plechovku s jednorožcem! Tu jsem tam nemohla nechat! :-D 
Tak aspoň, že plechovky mají využití na to cukroví.  

 

Komentáře

  1. Oh🙏Taková krása! Nejraději bych začala hned péct❤️

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za recepty,některé druhy dle vás už jsem pekla,s úspěchem.Máte echt gold ruce,tak se budu těšit na další a další recepty.Fb nemám,sleduji blog.Tak ať máte vše v Novém roce dobré!

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, mohu se zeptat kde sehnat vykrajovátka na cukroví na vánoce hvězdičky, vykrajovátka s razítkem. Děkuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky